Ruta del Canal d’Urgell a les Garrigues

Descripció

Ruta per la 4a sèquia del canal d’Urgell, que passa pels pobles de Juneda i les Borges Blanques i que ens permetrà veure nombrosos salts d’aigua del canal.

Itinerari

Es pot iniciar des de Juneda o des de les Borges Blanques. Si sortim de Juneda agafarem la 4a sèquia principal del canal d’Urgell. El primer que trobarem és l’arbreda del salt Desfet, que ens porta directament a la Primera Màquina (salt que s’aprofitava per produir electricitat). Seguint la sèquia contracorrent arribarem a la Segona Màquina. Tant de la primera com de la segona màquina només en queda el salt; els edificis on hi havia les turbines han estat enderrocats. Seguint l’itinerari arribarem als Nou Salts. Actualment
hi ha una petita central elèctrica i una zona de descans. Seguint la banqueta (terme que s’utilitza per anomenar els senders que voregen el canal) trobarem el canal d’Urgell. Si remuntem una mica aquest canal, ens trobem la zona del Collet, un indret completament plantat d’arbres amb una minicentral per generar electricitat. Retornem a les Borges Blanques, i a partir d’aquest indret iniciaríem el tram sud de la ruta. Aquesta part és el límit entre la zona de reg i la de secà, amb un contrast important del paisatge. Sense deixar la banqueta del canal arribarem a la casella del Tei. A partir d’aquí es deixa la banqueta del canal per agafar el camí de Miravall, que ens portarà al poble de Juneda, on s’acaba la ruta.

Punt d’inici

Juneda o Les Borges Blanques

Punt final

Juneda