Bosc de Privà i variants de Montalegre i pantà de Camarasa

Descripció

Bosc de Privà és una de les rutes amb BTT que ofereix el Centre BTT Montsec-la Noguera, integrat dins la Xarxa de Centres BTT de Catalunya i configurat per 490 km d’itineraris senyalitzats. Es tracta d’una ruta circular amb inici i arribada al punt d’acolliment del monestir de les Avellanes (amb servei d’informació, lloguer, neteja, aparcament de bicicletes…). La ruta consta de dues extensions opcionals: les variants a Montalegre i al pantà de Camarasa.

Itinerari

L’itinerari transcorre per senders de diverses dimensions. Gran part de la ruta passa per dins del bosc amb ascensos i descensos
i s’observen les restes del castell de Privà dalt del turó. Per a aquells qui vulguin pedalar més, la variant de Montalegre consta d’una forta ascensió al Montroig fins a arribar al cim on hi ha l’ermita de Montalegre, des d’on es pot gaudir de la vista de les serres intermèdies i la plana. També ens ofereix una panoràmica espectacular de la imponent serra del Montsec, el congost de Terradets i l’embassament de Camarasa. La baixada té lloc per un sender estret. La variant al pantà de Camarasa passa per les salines de Vilanova de la Sal, travessa un petit bosc i arriba al pantà de Camarasa, on es pot gaudir del silenci i la natura. A la tornada hem de posar especial atenció en creuar la via ferroviària. Aquesta ruta és molt completa, ja que ofereix la possibilitat de descobrir patrimoni cultural, contemplar impressionants vistes panoràmiques del Montsec i endinsar-se al bosc. Si es fa la variant de Montalegre, són 2 h 30’, 25,53 km i 713 m, i si es fa la variant al pantà de Camarasa, són 2 h 15’, 26,98 km i 534 m.

Punt d’inici

Monestir de les Avellanes

Punt final

Monestir de les Avellanes