A peu pels voltants de la Seu d’Urgell
Panoràmica de la SEu d'Urgell. Foto G. Portabell

A peu pels voltants de la Seu d’Urgell

La població de la Seu d’Urgell està enclavat a la plana pirinenca, sota un petit turó a l’afluència del rius Segre i Valira i que és el centre de la comarca de l’Alt Urgell i seu del bisbat del mateix nom. És també el centre històric de l’antic comptat d’Urgell i que es correspon amb l’Urgellet, la comarca natural que s’estén al voltant de la ciutat.

Les rutes que us proposem en l’article ens permeten explorar els voltants de la Seu i al ser propostes curtes, destinar una mica de temps per visitar la ciutat i els seus equipaments culturals. Totes les rutes estan abalisades i tenen una dificultat tècnica baixa.

Ruta circular de la Seu d’Urgell a Sant Antoni

Ermita de Sant Antoni. Foto G. Portabella

Ermita de Sant Antoni. Foto G. Portabella

Aquesta ruta de 10 km de longitud i on cal destinar unes 3 hores i 15minuts,  segueix primer el riu Segre, s’acosta a Alàs, sense arribar-hi del tot i llavors gira cap al sud-oest per accedir a Sant Antoni, des d’on retorna cap a la Seu d’Urgell.

La capella de Sant Antoni, d’estil modernista va ser construïda amb el llegat de l’indià d’Alàs Anton Secases, en resposta a la promesa que va fer a Sant Antoni un dia en què una tempesta  marítima va posar en perill la seva vida.

Podem obtenir el track a la pàgina: http://inforutes.parcolimpic.cat/rutes-a-peu/sant-antoni

Calbinyà i la Vall de Valira

l'Urgellet i la Sera del Cadí. Foto G. Portabella

l’Urgellet i la Sera del Cadí. Foto G. Portabella

Dominant la plana de la Seu d’Urgell i a 1013 metres d’altura al vessant del Puig de Calbinyà, aquesta ruta de 8.5 km i unes 3 hores i quart de durada, ens permet gaudir de grans panoràmiques de la Serra del Cadí en l’ascens a Calbinyà  a partir del que baixem cap a ls valls de Valira per on tornem cap a la Seu d’Urgell. A Calbinyà podrem visitar la casa museu del pagès, http://calserni.blogspot.com.es/ o bé aprofitar i dinar al seu restaurant.

Tenim el track de la ruta a http://inforutes.parcolimpic.cat/rutes-a-peu/calbinya

De la Seu d’Urgell a Arfa

La tercera ruta és un fàcil recorregut circular que connecta la Seu amb Arfa, passant per Castellciutat i que a la tornada segueix la riba del Segre. Aqueta és una ruta molt fresca, de 9.4 km de longitud i d’unes 2 hores aproximades de durada.

Pots descarregar-te la ruta a http://inforutes.parcolimpic.cat/rutes-a-peu/arfa

Allotjaments Benvinguts

A la seu, tenim els allotjaments acreditats per Benvinguts: Hotel Andria i l’hotel Nice a la Seu d’Urgell, el Càmping Gran Sol a Montferrer, l’Hotel Dom a Organyà i els hotels Can Boix de Peramola i l’Hostal Victor d’Oliana.

 

Per conèixer més

Claustre de la Catedral de la Seu d'Urgell. Foto G. Portabella

Claustre de la Catedral de la Seu d’Urgell. Foto G. Portabella

Si volem ampliar coneixements sobre la història medieval de la Seu d’Urgell pots visitar la pàgina http://laseumedieval.com/ on us proposen tres rutes: el centre històric, la ciutat nova i Castellciutat.

A més a més d’una gran quantitat d’informació a la ruta del centre històric podem escolar els audios corresponents.