Ruta del Canal

Descripció

Un camí que des de la capital del Pla d’Urgell, Mollerussa, permet resseguir una bona part de la tercera sèquia principal del canal d’Urgell, a l’ombra dels plàtans fins al Salt del Duran. Anar fins a Vilanova de Bellpuig i veure el retaule gòtic de la Mare de Déu del Lliri, i tornar a la tercera sèquia i a la ciutat.

Itinerari

Sortida des del Camí de Belianes de Mollerussa per resseguir el canal, arribar al Salt del Duran i anar a parar a Vilanova de Bellpuig,
tot entre arbres, fruiters i cultius variats. A Vilanova podem veure l’església i el seu retaule, i sortir de nou seguint un camí de terra on s’evidencia que som en una zona agrícola i ramadera. Seguint els senyals arribarem a una cruïlla que, si es vol, porta a Golmés, un altre poble amb moltes coses per veure, o si no ens fa tornar al canal per l’altre marge, fins arribar a Mollerussa. L’aigua és l’element que ha donat vida a la plana d’Urgell. Passejar pel voltant de la tercera sèquia principal del canal d’Urgell permet adonar-se de com es controla el pas de l’aigua, com l’aprofiten els pagesos i quins en són els resultats a la terra, sense oblidar que també els pobles i les ciutats propers al canal s’abasteixen d’aquesta aigua. El Salt del Duran i el pont de les llums són una mostra de com abans s’aprofitava l’aigua per produir energia elèctrica.

Punt d’inici

Mollerussa

Punt final

Mollerussa