El Camí de Rus

Descripció

El camí de Rus, que uneix Capdella amb Taüll a través del port de Rus (2.657 m), és un dels accessos a peu al Parc Nacional d’Aigüestortes que, a més de presentar una fantàstica mostra del paisatge pirinenc, destaca pels seus empedrats i murs de pedra seca. La vall de Riqüerna és una d’aquelles petites valls pirinenques que us seduiran amb els seus encants.

Itinerari

Un cop a Capdella, cal enfilar-se cap a la part alta del poble, on trobem l’inici de la ruta. El primer tram de camí va per dins d’un bosc d’avellaners i roures i conserva trams d’empedrat i murs de pedra seca. En sortir del bosc, el camí passa més planer entre prats. Quan la vall s’enfila cap als vessants de la muntanya, s’arriba a la cascada del riu Riqüerna. Travessant el pont el camí s’enfila fins a trobar els primers senyals del GR. Des d’aquí es pot tornar enrere pel mateix camí, o bé continuar a l’esquerra fins al port de Rus, o també a la dreta fins a Estany Gento. Era la porta principal d’accés a la vall de Boí abans d’obrir-se les carreteres modernes i va conèixer un important trànsit de persones i de mercaderies.
Observacions:
El camí de Rus és ple d’històries: expliquen que hi va pujar un piano que s’havia d’instal·lar al balneari de Caldes a cavall d’un matxo, o també conten la història d’una parella que vivien un a cada costat del port de Rus i quan festejaven s’havien de trobar a mig camí del port. Tantes petjades amunt i avall han fet del camí de Rus quelcom màgic, carregat d’història, viu.

Punt d’inici

Capdella

Punt final

Port de Rus