Els secans de la Noguera, pel voltants de Balaguer
Balaguer des del Pont de Sant Miquel. Foto G. Portabella

Els secans de la Noguera, pel voltants de Balaguer

Al nord de Balaguer, abans de trobar els primers estreps del Montsec, trobem la Serra Llarga, espai inclòs dins la xarxa d’Espais Naturals Protegits de Catalunya i que és una representació dels espais secs continentals de Catalunya. El substrat guixenc aporta un interès especials, ja que permet l’aparició de flora adaptada a aquest tipus de roca i pel fet de ser hàbitat d’ocells esteparis.

El caràcter més aviat tou de les roques que la formen, juntament amb el pas del temps ha donat a la Serra Llarga els turons de relleu suau que la caracteritzen i visibles des de la plana de Balaguer.

La ruta circular que us proposem, de 45 km i 445 m d’ascens acumulat, recorre en la Serra Llarga des de Castelló de Farfanya fins Ivars de Noguera, utilitzant pistes forestals que en alguns trams estan senyalitzades. Podeu descarregar-vos el track a: https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=693463

Les tres poblacions que trobem a la ruta, Castelló de Farfanya, Algerri i Ivars de Noguera, per la seva situació fronterera van formar part (o patir, segons el punt de vista) les batalles entre cristians i musulmans al segle XI i XII.

Serra Llarga des de la Plana d'Algerri. Foto G. Portabella

Serra Llarga des de la Plana d’Algerri. Foto G. Portabella

Per saber-ne més de la Serra Llarga, podeu consultar el web:

http://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/patrimoni_natural/senp_catalunya/espais_sistema/lleida/sll/

Un cop finalitzem aquesta ruta, us recomenem visitar Balaguer, la capital de la Noguera.

Aquesta població, tot i tenir restes que evidencien un origen Ibèric i d’assentaments romans, va ser establerta al segle XIX, durant l’ocupació àrab de la península ibèrica. La conquesta va comportar l’expulsió dels habitants i el desenvolupament urbà posterior va anar esborrant moltes de les característiques prèvies.

En la nostra visita a Balaguer podem recórrer el centre històric, que conserva en gran part l’estructura de la ciutat àrab original tot i que els edificis principals van ser modificats a la nova realitat. Els canvis més evidents arribaran al segle XIV, després de l’expulsió dels jueus.

L’oficina de turisme de Balaguer ens proposen un itinerari que comença a la Plaça del Mercadal i ens porta a la Murall i a la Església de Santa Maria de Balaguer, a sobre de la ciutat, per després baixar fins al costat del riu per tornar a pujar al castell formós, on es situava la Suda, el castell àrab.

http://www.balaguer.cat/turisme//mapa.php?map=dalt_baix

El Centre d’Interpretació de l’Or del Segre i el Museu Comarcal de la Noguera poden ser dos complements interessants en la nostra visita a Balaguer.

Per allotjar-nos i fer amb tranquil·litat aquesta ruta podeu utilitzar els allotjaments de Benvinguts. Al centre històric de Balaguer teniu la casa modernista Casa Comabella. A les proximitats tenim Cal Valeri, allotjament rural al poble medieval de Montsonís