El Salí de Cambrils, la sal de la muntanya
Eres del Sali de Cambrils. Foto G. Portabella

El Salí de Cambrils, la sal de la muntanya

L’obtenció de la sal sempre s’associa als ambients marins, però el que sorprèn és trobar-la a dalt la muntanya, per sobre els 1000 metres d’altura.

La resposta ens la dona la geologia ja que a l’Eocè, en la zona que correspondria a l’interior de Catalunya va estar ocupada per un mar, que es va quedar tancat i per l’efecte de l’evaporació va anar augmentant la concentració de sals de l’aigua. Quan ja s’havia evaporat tota l’aigua i cobert de sediments de les serralades veïnes, la influència de l’aixecament pirinenc aproximadament fa 15 milions d’anys, va originar un conjunt de plecs i falles que van permetre a aquests sediments salins aflorar o acostar-se a la superfície. Aquest origen el comparteixen la conca salina de Cardona, els salins de Cambrils i el de Gerri de la Sal, al Pallars Sobirà.

La singularitat del salí de Cambrils és que la sal aflora a l’exterior mitjançant unes fonts d’aigua salada que brollen a una altura superior als 1000 metres d’altura, a Cambrils, al municipi d’Odèn al Solsonès, amb una alta concentració de prop de 300 grams de sal per litre d’aigua, que és molt semblant a la del Mar Mort de Jordània, que en té uns 350 grams per litre.

Tenim constància documental que a l’any 1780 ja s’explotava el Salí de Cambrils i que aquesta activitat va aturar-se als anys 60. El projecte de recuperació d’aquesta industria tant particular ha posat en valor els diferents elements del procés d’obtenció de la sal com les canalitzacions, les eres d’evaporació, uns molins fariners i s’ha habilitat una zona de bany, per aprofitar les propietats terapèutiques de l’aigua salada.

La proposta que us fem és la combinació d’una ruta de senderisme senyalitzada al voltant del Tossal de Cambrils, els estreps occidentals del Massís de Sant Llorenç de Morunys, amb la visita al singular conjunt del Salí de Cambrils. Podeu trobar informació de la ruta al web del Consell Comarcal del Solsonès. http://turismesolsones.com/ruta/el-tossal-de-cambrils/

La ruta té una longitud de 11,3 km i durada aproximada de 5 hores.  L’inici del a ruta és al km 20 de la L-4010, de Cambrils a Solsona.

Un cop finalitzem la ruta, podem visitar el conjunt del salí i el castell de Cambrils, situat dalt un turó a 1,5 km del Salí.

El calendari d’obertura del centre Salí de Cambrils va des de Setmana Santa fins a finals d’octubre. Si voleu visitar el Salí fora d’aquestes dates, només podreu veure les instal·lacions exteriors. Per a grups petits, recomanem contractar una visita guiada ja que llavors podreu triar la data i visitar les instal·lacions interior. http://salidecambrils.cat/ tel 647 805 702

Podeu utilitzar algun dels allotjaments de Benvinguts que teniu a prop: Hotel l’Avet, Port del comte; Alberg Torre del Baró, Sant Llorenç de Moruny; Turisme rural Casa Villaró de la Llena, Lladurs i Camping el Solsonès, Solsona