Els petits cementiris de les comarques de Lleida
Detall del cementiri de Maldà. Foto G. Portabella

Els petits cementiris de les comarques de Lleida

La mort i el que hi ha més enllà ha estat un tema clau per a la humanitat. En la nostra societat cristiana, l’element representatiu de la mort són els cementiris i a les comarques de Lleida la seva varietat és tant gran com les diferencies del territori, des de la muntanya fins la plana.

Per aquells que són curiosos de mena, us proposem visitar espais normalment fora de les rutes turístiques i que us ajudaran a comprendre la societat  on estan construïts. Segur que us sorprendran.

Els cementiris

Els cementiris són espais sagrats i amb un fort vincle emocional amb la gent que ha enterrat els seus familiars. Són també  el testimoni de la història de les comunitats on està localitats, i els elements artístics que hi podem trobar són el reflex de la societat: des dels espais més humils de les petites parròquies rurals i de muntanya fins a la riquesa en elements singulars de les poblacions més prosperes.

Els cementiris són el lloc on els cossos dels cristians descansen o dormen fins el moment de la resurrecció – cementiri prové de la paraula grega Koimeterion, dormitori – i  és un espai físic on s’evidencia les connexions entre els vius i els morts.

La festivitat de Tots Sants és una mostra d’aquest vincle, on es recorda la partida dels difunts cap a una nova vida davant de Deu, es prega per la seva ànima i és un dels moments en que es visiten els cementiris.

En cementiris de moltes ciutats, la concentració d’obres d’art, de diferents tipologies i estils han motivat la creació de rutes turístiques. Els nostres cementiris potser es mantindran fora d’aquestes grans rutes, però si voleu completar la visió de com pensa la gent del lloc que hem anant a visitar, paga la pena ser curiosos i dedicar uns minuts a visitar-los. En els pobles petits, el cementiri és al costat mateix de l’església.

Alguns dels cementiris que us proposem inclouen petites obres d’art, fins i tot algun cementiri en si és una obra d’art, però la majoria dels espais són espais bonics pel seu ordre i senzillesa. A vegades tot el cementiri és el resultat d’una construcció i estil deliberat,  altres vegades, conjunts o ampliacions  afegides en determinades èpoques de prosperitat i moltes altres vegades, són tombes, inscripcions o petits elements decoratius encarregats individualment, per interès de les famílies dels difunts.

Cementiris destacats

En aquest article esmentarem només uns pocs cementiris ja que no tenim té cap pretensió de fer un llistat complert.  Segur que en la vostra visita al nostre territori en trobareu molts.

Cementiri d’Olius

El cementiri d’Olius, a 8 km de Solsona, és una petita joia del patrimoni funerari. És un petit cementiri modernista, construït l’any 1916 per Bernadí Martorell, arquitecte deixeble de Gaudí. El cementiri  s’adapta al terreny irregular i aprofita les roques on es van excavar algunes de les tombes.

Cementiri de Montornès de Segarra

La història del cementiri de Montornès de Segarra es relaciona amb un indiano, en Josep Balcells, que va emigrar a Cuba on va fer fortuna. Construït el 1896, Té planta quadrada i a cada cantonada hi ha una torre coronada per un teulat en forma de pagoda amb les teules vidriades i ocupant el lloc central, una capella amb cripta on es troba el panteó del a família Balcells.

Cementiri de Lloberola

Un altre cementiri a destacar és de Lloberola, que s’adapta al terreny i on podem trobar algunes esteles discoïdals i dos sarcòfags gòtics dins unes voltes de mig punt excavades a la paret. La pedra de la llinda de la porta d’entrada conté una inscripció singular: MORS MORTIS / MORTIM MORTEM / MORTE DEDIT. La mort de la Mort a la mort va donar mort amb la mort http://www.patrimonifunerari.cat/mapa-funerari-de-catalunya/mapa-funerari-de-la-segarra-2/cementiri-vell-de-lloberola/

Art funerari modernista

Al Solsonès, la Segarra i l’Urgell podem trobar elements, com tombes, làpides o fins i tot, seccions senceres, petites porxades amb filigranes i decoració floral de clar estil modernista, però aquest no és l’únic estil artístic que hi és present. A molts cementiris podrem trobar imatges i escultures funeràries d’estils molt diversos.

Cementiri de Maldà

El cementiri de Maldà, construït el 1842, podria ser un exemple de cementiri construït a les afores de la població i que incorpora alguns panteons i tombes singulars.

Cementiris pirinencs

Als Pirineus, gran part dels cementiris dels poblets de muntanya són espais al voltant de l’església, normalment en un lateral o sota l’absis i d’aspecte semblant a petits jardinets i de modestes dimensions.  Dos cementiris representatius d’aquest estil són els del poble de Son, a les Vall d’Àneu i el de Burg, a la Vallferrera. El primer ocupa una amplia esplanada a llevant de l’església mentre que el de Burg, ocupa una era davant la porta d’entrada de l’església.

No podem deixar d’esmentar la història del petit cementiri civil de Bausen, a la Val d’Aran, on la mort no va poder amb l’amor d’una parella, la Teresa i en Francisco, que pel fet d’estar emparentats i no poder pagar la corresponent dispensa, van haver de viure junts, sense casar-se. L’any 1916, al morir la Teresa amb 33 anys, el capellà no va voler enterrar-la per ho que tots els veïns van construir un cementiri civil per poder donar sepultura a la Teresa en el lloc on la parella havia festejat.

Moltes de les rutes de senderisme i de ciclisme que podem fer tenen com a punt de partida o final alguna població i a cada poble hi ha un cementiri. No tindrem gaires problemes si els volem visitar.

Independentment de les vostres creences o la manera de pensar, els cementiris són espais sagrats i amb una connexió emocional molt forta i en la visita a aquests indrets us demanem actuar amb el màxim de respecte. Alguns cementiris els trobareu tancats i d’altres estan oberts només durant el dia.

Si sou curiosos i els voleu veure, moltes vegades no és necessari entrar-hi. Des de fora ja es veu com són i de quina manera descansen els seus habitant.

Per les vostres rutes de senderisme i ciclisme, els allotjaments acreditats per Benvinguts us ofereixen un grup de serveis que us ajudaran a fer la vostra activitat. Selecciona el teu allotjament.

Per conèixer més

El web Patrimoni Funerari  http://www.patrimonifunerari.cat és una dels llocs on podem ampliar informació sobre aquest tema així com també descobrir altres cementiris.

El bloc http://imatgesdesilenci.blogspot.com.es és una altre font de referència de petits cementiris de casa nostra i d’altres ciutats europees.