Pels voltants d’Organyà
Cabó, Organyà. Alt Urgell. Foto G. Portabella

Pels voltants d’Organyà

Organyà és conegut per les Homilies, un dels documents més antics escrits en llengua catalana, escrits entre els segles XII i XIII i descoberts a la rectoria d’Organyà l’any 1904. Però el que ens parlen aquests documents és de l’antiguitat de la vila d’Organyà, situada en un indret estratègic a la riba del riu Segre i a redós de la muntanya de Santa Fe que caracteritza la petita vall.

Mitjançant les tres rutes, us proposem caminar i pedalar pels entorns d’Organyà i visitar espais en la memòria històrica dels seus habitants.

Per descobrir els voltants d’Organyà us proposem tres rutes:

Ruta de les hortes d’Organyà

Ruta circular de senderisme entre Organyà i el riu Segre de 3.29 km i de 39 metres d’ascensió acumulada. Aquesta ruta, d’una durada aproximada d’una hora forma part de les rutes saludables del Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES) de la Generalitat de Catalunya.

https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=11009237

Ruta dels Dolmens

Ruta circular de btt, de 28 km de distància i de 650 metres de desnivell acumulat i de dificultat tècnica moderada. Sense parades necessitarem unes 2h 40 minuts.

Aquesta ruta recorre la vall de Cabó. A l’anada passa per alguns dels dolmens i el etorn es realitza per la carretera de Cabó.

http://inforutes.parcolimpic.cat/rutes-btt/ruta-71.-ruta-dels-dolmens

Ruta de Santa Fe

Ruta lineal de senderisme, de 8.40 km de distància i amb 650 metres d’ascens acumulat. Aquesta ruta, de dificultat física moderada a exigent.  Per completar-la necessitarem unes 3 hores.

http://inforutes.parcolimpic.cat/rutes-a-peu/santa-fe

Allotjaments especialitzats

Per fer aquesta ruta, podem utilitzar els allotjaments especialitzats en senderistes i cicloturismes.

A Organyà disposem de l’Hotel Dom i als voltants tenim l’Hotel Nice, a la Seu d’Urgell, l’Hostal Víctor d’Oliana i l’Hotel Can Boix de Peramola.

 

Si voleu saber-ne més,

L’Enciclopèdia Catalana disposa d’una extensa referència  sobre Organyà.

http://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0047590.xml

La pàgina Monestirs.cat inclou informació sobre la Canònica de Santa maria d’Organyà.

http://www.monestirs.cat/monst/aurg/au12mari.htm