Lleida, un territori per descobrir pas a pas

Lleida, un territori per descobrir pas a pas

Una província de 170 km de llarg i 80 km d’ample dona per a molt.
Com un es pot imaginar, dins d’un territori d’aquestes dimensions hi caben grans espais com els Pirineus i els Prepirineus, les serralades del Solsonès, la Segarra i les Garrigues o terrenys més planers a la part central de les Terres de Lleida.
Aquestes diferències de relleu garanteixen una gran diversitat de paisatges, des d’espais oberts, amb àmplies panoràmiques fins les recollides valls envoltades de dramàtics i altius cims, passant pels tranquils terrenys planers demarcat caràcter agrícola. Entre els cims i la plana s’estén un territori ple de possibilitats, un lloc irrepetible per viure les teves rutes de senderisme.
Però encara dona per a més si tenim en compte que podem caminar per més de 4.500 km de camins abalisats dins dels que s’inclouen 8 senders de Gran Recorregut que ens permeten travessar
Aquests senders de Gran Recorregut permeten creuar la província de moltes maneres: el Sender Pirinenc GR-11 que segueix els Pirineus per cotes altes, el Sender Històric, GR-1 que ressegueix les serralades del Prepirineu o el Camí de Sant Jaume, el GR 65-5, que travessa la plana. Tots tres segueixen la direcció est-oest. Seguint una orientació nord-sud tenim a la Cerdanya el Camí dels Bons Homes, el GR-107; el GR-7 que va d’Andorra a l’estret de Gibraltar i el GR-171, que es bifurca del 7 i es dirigeix cap als Ports de Besseit. Els GR circulars, de manera complementària als lineals, ens donen una visió completa del territori. Entre aquests, tenim el Sender Central de Catalunya o GR-3, la ruta del Císter, el GR-175 al l’extrem sud, el GR-150 que circumval•la la serra del Cadí i el Sender Circular dera Val d’Aran, el GR-121.

Camins de l'alt Urgell. foto: G. Portabella

Camins de l’alt Urgell. foto: G. Portabella

Però si el que volem és concentrar-nos només en una zona, a cada comarca tenim una densa xarxa de camins abalisats, pensats per descobrir aquells elements patrimonials destacats i que ens permetran conèixer a fons cada vall.
El que és segur, és que per aquesta àmplia xarxa de camins podrem tenir un contacte íntim amb el territori, gaudir de la tranquil·litat, el silenci i la calma que traspuen els paisatges de Lleida.
Tant si estàs seguint un GR com qualsevol altre itinerari, els allotjaments Benvinguts t’ofereixen un conjunt de serveis que t’ajudaran a gaudir-ne millor: bona informació i suggerències per triar la teva ruta, horaris flexibles per planificar millor els recorreguts i elements per la neteja i assecat del teu equipament si el temps és humit.