Les festes del foc dels Pirineus
Taüll, l'Alta Ribagorça, encesa de les Falles. Foto: Roc Llimargas

Les festes del foc dels Pirineus

Quan ens acostem als voltants del solstici d’estiu podem conèixer una de les tradicions ancestrals més singulars: la baixada de Falles dels Pirineus. La majoria es celebren la nit de Sant Joan, però a la Vall de Boí, les festes s’allarguen  entre el dia 17 de juny i el 23 de juliol per ho que tindrem moltes oportunitats de visitar alguna d’aquestes les festes del foc.

Taüll, l'Alta Ribagorça, baixant les Falles. Foto: Roc Llimargas

Taüll, l’Alta Ribagorça, baixant les Falles. Foto: Roc Llimargas

Taüll, Alta Ribagorça. Fabricant les falles. Autor: G Portabella

Taüll, Alta Ribagorça. Fabricant les falles. Autor: G Portabella

Amb un origen desconegut, aquestes tradicions que es relacionen amb ritus solars, de pas de la joventut o d’aparellament o les aportacions més modernes i utilitàries de comunicació, vigilància o militars van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el passat 1 de novembre del 2015.

Podem viure aquestes tradicions en 63 municipis de valls pirinenques a la Vall de Boí, a l’Alta Ribagorça; a Isil, al Pallars Sobirà; a Andorra; a la Val d’Aran i a les vall de l’Alta Ribagorça aragonesa.

La festa de la Baixada de Falles consisteix en la preparació prèvia de les falles, una torxa feta de fusta resinosa. La nit de la baixada, els joves del poble pugen  les Falles fins un punt elevat, on hi ha el Faro, una gran foguera que després de sopar s’encén un cop es fa fosc. Amb el foc del Faro s’encenen les Falles i el seus portadors comencen a baixar en filera cap al poble i un cop hi arriben, fan tres voltes corrent.

Les, detall deth Haro foto: G Portabella

Les, detall deth Haro foto: G Portabella

A la Val d’Aran, es crema el Taro o el Haro, com s’anomenen a Artiès i Les respectivament.

Aquest és un gran tronc d’avet obert per cunyes que es planta a la plaça el dia de Sant Pere i que es crema el dia de Sant Joan de l’any següent.

Aquestes festes les pots viure des dels allotjaments Benvinguts, especialitzats per a senderistes i cicloturistes , on trobaràs també rutes per descobrir les valls i els cims pirinencs.