el Geoparc de la Conca de Tremp – Montsec,
Collada de les caragolines, Fígols de Tremp. Foto G. Portabella

el Geoparc de la Conca de Tremp – Montsec,

Conèixer, comprendre i protegir el patrimoni geològic són alguns de les tasques que es proposen els geoparcs, metodologia de treball que impulsa la UNESCO que incideix en llocs on aquest té una rellevància internacional. Però a més a més, els Geoparcs posen en relació el patrimoni geològic amb el natural i els aspectes culturals amb tècniques de gestió on la sostenibilitat juga un paper molt important així com també la implicació de la població local en aquesta gestió.

A nivell geològic, la zona central del Pallars Jussà té una significació destacada i aquest és el punt de partida perquè l’any 2015 s’iniciés el procés per presenta la candidatura del Geoparc de la Conca de Tremp – Montsec, que reuneix el territori de la comarca del Pallars Jussà i els municipis de comarques veïnes com  Coll de Nargó, Vilanova de Meià, Camarasa i Àger.

El web http://www.projectegeoparctrempmontsec.com/ ens ajudarà a conèixer en detall què són els geoparcs, els seus objectius i alló que fa interessant aquesta zona a nivell ecològic, geològic, paleontelògic,  miner i cultural. Aquests són els àmbits en els que es divideix la informació dels llocs més destacats que podem visitar i on disposem del llistat de cada un d’aquests indrets amb informació complementària.

Posar en valor els aspectes relacionats amb la geologia d’un territori no és una tasca senzilla. La geologia és la ciència que estudia el substrat on vivim, i per comprendre-la ens cal com a mínim tenir capacitat de relacionar processos que es desenvolupen en una escala de temps geològica, molt diferent de la que utilitzem els humans, i que afecten espais en general de gran extensió.

Per això,encara que mols indrets els podem visitar pel nostre compte, es recomana visitar algun dels equipaments oberts al públic dins l’àmbit del futur Geoparc o bé participar en alguna visita guiada organitzada per les empreses locals.

I si sou malalts de la geologia, els estius hi ha un calendari molt complet de jornades de formació i activitats guiades per a tots els públics.

Rutes suggerides

Dins l’espai del futur Geoparc us suggerim dues rutes d senderisme

Tremp-Claret-Puigmaçana-Tremp

https://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?idtremps =2643559

Ruta circular de nivell moderat, no senyalitzada de 15,3 km i 503 metres d’ascens acumulat.  Aquesta ruta creua el geòtop de Claret – Coll de Montllobar. Aquest geòtop és important per “l’existència d’un registre fòssil molt ben conservat, ben exposat i també d’una gran diversitat” corresponents a un espai de temps comprès entre els 55,2 i els 52,8 milions d’anys.

Nota: la recol·lecció de fòssils està prohibida. Us recomanem, emportar-nos la fotos dels fossils

 

Volta als Estanys de Basturs

http://www.pallarsjussa.net/ca/que-fer/senderisme/volta-als-estanys-de-basturs

ruta de senderisme lineal, de nivell fàcil a moderat, de 7.8 km i de 107 metres de desnivell que connecta Isona amb el poble de Basturs, passant pels estanys del mateix nom.

Si comencem a l’aparcament de l’Estany de Basturs (1,5 km des de la ctra. LV 5113 de Conques a Sant Romà d’Abella), La volta als estanys té una mica menys d’1 kilòmetre. Dels estanys a Basturs hi han 2 km. i dels estanys a Isona hi han 4.8 km.

 

Allotjaments Benvinguts al Geoparc

Dins l’espai del Geoparc, tenim diferents establiments acreditats per Benvingut que us oferiran els serveis de suport per a poder fer amb comoditat la vostra descoberta

Mas de Serret a Àger,  Alberg Del Pallars i Hotel Alegret a Tremp, Hotel Terradets a Cellers, Mas de Bruquet a Llimiana, Alberg de Talarn a  Talarn,    Casa Churchill i El Portal de la Irene  a Claverol, Fonda Can Fasersia a la Pobla de Segur, Casa Leonardo a Senterada, Hotel Apartament L`Era del Marxant a La Pobleta de Bellveí, Casa Macianet a Beranui Hotel Vallfosca  a Molinos, la Torre de Cabdella

 

Per ampliar informació

Si us interessa la geologia i voleu saber els elements i zones catalogades geològicament, podem accedir a l’Inventari d’espais d’interès geològic on hi ha les fitxes dels espais dins la zona del Geoparc proposat com també de tota Catalunya.