Els fruits silvestres, la fruita de tardor
Arç blanc. Foto G. Portabella

Els fruits silvestres, la fruita de tardor

En aquesta època, hi han moltes senyals que desperten quelcom que tenim molt arrelat en el nostre interior i que varem desenvolupar al llarg de molt segles, quan la nostra supervivència es fonamentava en la cacera i la recol·lecció: L’escurçament del dia, el descens de temperatures estivals, l’atmosfera neta i clara, les postes de sol espectaculars, les primeres pluges torrencials. Tot això és un símptoma de que la tardor està molt a prop.

Però un dels indicadors de que ens acostem a la tardor és l’aparició de petits fruits, en molts de colors cridaners, taronja, vermell, morat, blavós, etc  dolços o àcids i en general sucosos. Amb aquest nom s’agrupen un conjunt de fruits silvestres, d’arbres i arbust no cultivats o que s’han naturalitzat i ara creixen de manera silvestre.

A nivell botànic, aquests fruits són de diferents tipus: baies o pseudobaies, drupes, fruits complexos, cinoròdon, pom, etc.

La fructificació és el procés vegetals en el què les plantes transformen les flors, on madura l’ovari i que conté les llavors. Podrem entendre que els fruits compleixen una funció molt important per a la reproducció. A més a més de ser una font d’alimentació per a molts animals dels hàbitats on creixen, aquesta ajuden a la dispersió de les llavors.

La llista de fruits silvestres és bastant llarga. En parèntesis, s’ha inclòs els nom científic de cada planta:

  • aranyoner, (Prunus spinosa)
  • arboç, cireres de pastor (Arbutus unedo)
  • arç blanc (Crataegus monogyna)
  • boixerola (Arctostaphylos uva-ursi)
  • esbarzer (Rubus ulmifolius, etc.)
  • gavarrera (Rosa spp.)
  • gerds (Rubus idaeus)
  • ginebre (Juniperus communis)
  • moixera de guilla, (Sorbus aucuparia)
  • morera blanca, morera de cucs (Morus alba)
  • murtra (Myrtus communis)
  • nabinera, nabiu (Vaccinium myrtillus)
  • riber negre (Ribes nigrum)
  • riber vermell (Ribes rubrum)
  • saüquer (Sambucus nigra)
  • servera, server (Sorbus domestica)

Entre les espècies conreades i que podem trobar naturalitzades podem citar:

  • Ametlles (Prunus amygdalus)
  • avellanes (Corylus avellana)
  • castanyes (Castanea sativa)
  • caquis (Diospyros kaki)
  • codony  (Cydonia oblonga C)
  • nous, noguera  (Juglans regia)
  • figues (Ficus carica)
  • figues de moro (Opuntia ficus-indica)
  • magrana (Punica granatum)
  • nespler, nesprer (Mespilus germanica = Crataegus germanica)
  • pomes (Malus domestica o Pyrus malus)
  • peres  (Pyrus communis)
  • pruna (Prunus domestica)
  • raïm (Vitis vinifera)

 

Pràcticament, en qualsevol de les rutes que fem pel territori lleidatà trobarem aquests fruits. Molts d’aquests fruits els trobem en boscos o marges de boscos, alguns de caire mediterrani, en boscos de caire europeus o atlàntics o bé per trobar-ne d’altres caldrà ascendir a cotes per sobre els 1500 – 2000 metres.

Consells:

Encara que molts dels fruits silvestres són comestibles, també n’hi ha de tòxics. És per això que s’aconsella no menjar allò que no es conegui.

 

Allotjaments Benvinguts

I com a base per a les vostres descobertes teniu les allotjaments de Benvinguts. Consulteu els que teniu proper a les rutes.

 

Per conèixer una mica més dels fruits del bosc:

Per saber com anomernar-los: diccionari català, castellà, aranès, anglès, francès, etc: http://plantipodes.cat/default

Productes no fustaners. Consorci Forestal de Catalunya (Solsona)

http://blog.ctfc.cat/language/ca/tag/productes-forestals-no-fustaners/

 

Blog Bona Vida, Jaume Fàbrega

licors de fruits de bosc

http://blocs.mesvilaweb.cat/jaumefabrega/?p=267402