
Els fruits silvestres, la fruita de tardor
En aquesta època, hi han moltes senyals que desperten quelcom que tenim molt arrelat en el nostre interior i que varem desenvolupar al llarg de molt segles, quan la nostra supervivència es fonamentava en la cacera i la recol·lecció: L’escurçament del dia, el descens de temperatures estivals, l’atmosfera neta i clara, les postes de sol espectaculars, les primeres pluges torrencials. Tot això és un símptoma de que la tardor està molt a prop.
Però un dels indicadors de que ens acostem a la tardor és l’aparició de petits fruits, en molts de colors cridaners, taronja, vermell, morat, blavós, etc dolços o àcids i en general sucosos. Amb aquest nom s’agrupen un conjunt de fruits silvestres, d’arbres i arbust no cultivats o que s’han naturalitzat i ara creixen de manera silvestre.
A nivell botànic, aquests fruits són de diferents tipus: baies o pseudobaies, drupes, fruits complexos, cinoròdon, pom, etc.
La fructificació és el procés vegetals en el què les plantes transformen les flors, on madura l’ovari i que conté les llavors. Podrem entendre que els fruits compleixen una funció molt important per a la reproducció. A més a més de ser una font d’alimentació per a molts animals dels hàbitats on creixen, aquesta ajuden a la dispersió de les llavors.
La llista de fruits silvestres és bastant llarga. En parèntesis, s’ha inclòs els nom científic de cada planta:
- aranyoner, (Prunus spinosa)
- arboç, cireres de pastor (Arbutus unedo)
- arç blanc (Crataegus monogyna)
- boixerola (Arctostaphylos uva-ursi)
- esbarzer (Rubus ulmifolius, etc.)
- gavarrera (Rosa spp.)
- gerds (Rubus idaeus)
- ginebre (Juniperus communis)
- moixera de guilla, (Sorbus aucuparia)
- morera blanca, morera de cucs (Morus alba)
- murtra (Myrtus communis)
- nabinera, nabiu (Vaccinium myrtillus)
- riber negre (Ribes nigrum)
- riber vermell (Ribes rubrum)
- saüquer (Sambucus nigra)
- servera, server (Sorbus domestica)
Entre les espècies conreades i que podem trobar naturalitzades podem citar:
- Ametlles (Prunus amygdalus)
- avellanes (Corylus avellana)
- castanyes (Castanea sativa)
- caquis (Diospyros kaki)
- codony (Cydonia oblonga C)
- nous, noguera (Juglans regia)
- figues (Ficus carica)
- figues de moro (Opuntia ficus-indica)
- magrana (Punica granatum)
- nespler, nesprer (Mespilus germanica = Crataegus germanica)
- pomes (Malus domestica o Pyrus malus)
- peres (Pyrus communis)
- pruna (Prunus domestica)
- raïm (Vitis vinifera)
Pràcticament, en qualsevol de les rutes que fem pel territori lleidatà trobarem aquests fruits. Molts d’aquests fruits els trobem en boscos o marges de boscos, alguns de caire mediterrani, en boscos de caire europeus o atlàntics o bé per trobar-ne d’altres caldrà ascendir a cotes per sobre els 1500 – 2000 metres.
Consells:
Encara que molts dels fruits silvestres són comestibles, també n’hi ha de tòxics. És per això que s’aconsella no menjar allò que no es conegui.
Allotjaments Benvinguts
I com a base per a les vostres descobertes teniu les allotjaments de Benvinguts. Consulteu els que teniu proper a les rutes.
Per conèixer una mica més dels fruits del bosc:
Per saber com anomernar-los: diccionari català, castellà, aranès, anglès, francès, etc: http://plantipodes.cat/default
Productes no fustaners. Consorci Forestal de Catalunya (Solsona)
http://blog.ctfc.cat/language/ca/tag/productes-forestals-no-fustaners/
Blog Bona Vida, Jaume Fàbrega
licors de fruits de bosc
http://blocs.mesvilaweb.cat/jaumefabrega/?p=267402