La frontera del riu Llobregós
Panoramica de la Vall del Llobregós des de Sanahuja. Foto G. Portabella

La frontera del riu Llobregós

La vall del modest riu Llobregós, de 41 km de longitud, forma una suau depressió entre els relleus del Solsonès i el sector nord de la conca del riu Sió que estableix una frontera natural que en el segles X i XI va ser el límit entre territoris dominats pels cristians i els musulmans.

Les poblacions de Torà, Biosca i Sanahuja són algunes de les poblacions situades al costat nord del riu que defensaran els comptats cristians. A redós d’aquestes poblacions, trobem un conjunt de petits castells i torres que afermen la seva posició defensiva. Un cop finalitzem les rutes us suggerim visitar algun els castells de Sanahua o Bisoca i les torres de Lloberola o de Vallferrosa.

A nivell natural, aquesta vall inclou els suaus turons formats pels afloraments de capes de guixos i que caracteritzen l’EIN de la Vall del Llobregós.

Si voleu descobrir altres parts de la frontera podeu consultar els articles  “Els castells de frontera del Pallars Jussà” i “En bicicleta pels castells de frontera del Sió”.

Rutes suggerides

Us recomanem les rutes que us ajudaran a descobrir  aquest singular espai:

Ruta del Molí del Cava.

Senderisme. Ruta circular de 7.27 km de longitud.

https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=3078671

La ruta del molí del Cava comença al punt quilomètric 6,5 de la carretera LV 3113 que va de Guissona a Solsona, al mas del Sot. En aquest punt trobarem dos plafons informatius: un que ens explica les rutes per l’EIN i l’altre que ens dóna informació de la fauna, geologia i vegetació.

Ruta de les Gesses.

Senderisme. Ruta circular de 12.17 km de longitud.

https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=3078742. Senderisme i BTT

Ruta Aubaga-solana.

Senderisme i BTT. Ruta circular de 11.78 km de longitud.

http://benvinguts.cat/rutes/ruta-aubaga-solana-espai-dinteres-natural-protegit-de-la-vall-del-riu-llobregos-pein/

La Ruta Aubaga-Solana transcorre per l’Espai d’Interès Natural protegit de la Vall del Riu Llobregós i pels altiplans dels solans que coronen la vall pel seu vessant sud, més típics de la Segarra i amb un contrast total del canvi de paisatges, entre la solana i l’obaga.

Sanaüja-Lloberola-Sanaüja.

Senderisme i BTT. Ruta circular de 14.34 km de longitud.

https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=2663587

Ruta circular de 14.52 km que connecta Sanahuja i la Torre de Lloberola.

GR 170 de la Vall del Llobregós. https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=3078653

Itinerari de 65 km que té el punt de partida i d’arribada a Torà i que transcorre per paratges on s’alternen boscos, rieres i conreus. Aquest sender també ens permet conèixer el patrimoni arquitectònic Segarrenc. Amb aquesta ruta connecta Torà, el Dolmen de la Pera a Ardèvol, la Torre de Vallferrosa, Biosca i Ivorra.

Allotjaments Benvinguts

A prop d’aquestes rutes podeu utilitzar els establiments especialitzats per senderistes i cicloturistes de Benvinguts: Casa Rural La Ribe­reta, Lloberola, Biosca; la Masia Rovira a Pinell de Solsonès i el Camping el Solsonès a Solsona,

Per saber-ne més

Descobreix la Vall del Llobregós

https://www.valldelllobregos.com/

Guia de Turisme, Cultura i Patrimoni a la Vall del Llobregós: http://www.turismellobregos.cat/wp-content/uploads/2012/12/cataleg_vll_web.pdf

Al web de la Vall del Llobregós hi ha un document que descriu els elements singulars de l’espai Natural Protegit: http://www.valldellobregos.cat/pdf/ein.pdf