Els castells de frontera del Pallars Jussà
Torre de l'homenatge del Castell de Sant Gervàs. Foto G. Portabella

Els castells de frontera del Pallars Jussà

En el tombant del segle XI el comptat d’Urgell les trobava en plena tasca d’expandir els seus dominis cap al sud,  en confrontació amb les taifes musulmanes de la plana lleidatana. Durant el primer quart de segle XI el Montsec es va configurar com a frontera consolidada i una de les figures cabdals en aquesta tasca va ser Arnau Mir de Tost.

Les tres rutes de senderisme que proposem en aquest article permeten visitar tres castells significatius, el de Llordà, el castell de Mur i l’estratègic  castell de Sant Gervàs, que defensava la vall dels passos de Terradets.

En tota aquesta història, hi sobresurt Arnau Mir de Tost, noble provinent d’una vall de l’Alt Urgell que es va instal·lar a la frontera amb la compra del castell de Llordà. Arnau Mir va transformar l’humil castell en una poderosa fortalesa, pensada com a base per a les seves operacions militars.

El castell de Llordà

Castell de Llordà. Foto G. Portabella

Castell de Llordà. Foto G. Portabella

La primera ruta té forma lineal amb 8.52 km d’anada i tornada, que connecta l’ermita de la Posa – accés des de la població d’Isona – amb el poblet de Llordà i puja fins el castell. La tornada és pel mateix camí i en total, necessitarem 2 h 40 minuts sense parades.

Aquesta ruta, que flanqueja un suau vessant cobert per una interessant roureda i que abans d’arribar a Llordà trobarem un jaciment de petjades de dinosaures.  En una mica menys de 30 minuts arribarem a la plataforma del castell, magnífica talaia de la Conca d’Isona.

El que podem veure avui del Castell de Llordà és només una petita part del que va ser aquesta fortalesa, construït entre el segle IX i XII i estava format per tres recintes concèntrics.  Actualment només es conserva part del primer, el Palau – residencia, part de la muralla que envoltava la zona militar i les restes de la Canònica de Sant Sadurní, tancat pel tercer recinte i que es troba completament destruït.

Podeu descarregar-vos els tracks a la pàgina: http://www.pallarsjussa.net/ca/que-fer/senderisme/cami-disona-la-posa-llorda

Els castells de Guàrdia i de Mur

Castell de Mur. Foto G. Portabella

Castell de Mur. Foto G. Portabella

La segona proposta és una ruta circular de 10.40 km,  en la que necessitarem unes 3 hores sense parades, de dificultat moderada. La ruta comença al poble de Guàrdia de Tremp, ascendeix a Collmorter per accedir llavors al Castells de Mur. LA tornada es desfan els passos fins Collmorter i llavors es segueix cap al Castell de Guàrdia des del que es baixa fins a Guàrdia de Tremp.

El castell de Mur és un edifici que va ser declarat Monument Històric Artístic d’Interès Nacional l’any 1920, i per la seva construcció com per l’estat de conservació és un magnífic exemplar de castell de frontera dels comptats catalans. A la mateixa plataforma rocosa s’hi va construir la Col·legiata de Santa Maria de Mur, edifici romànic del S XI-XII.

Podeu descarregar-vos els tracks a la pàgina: http://www.pallarsjussa.net/ca/que-fer/senderisme/cami-de-guardia-al-castell-de-guardia-i-castell-de-mur

Cada cap de setmana s’organitzen visites guiades a l’interior del castell i la col·legiata. La durada és aproximadament d’una hora i mitja. Us recomanem reservar amb antelació al telèfon 677 701 820 o bé al correu electrònic: castellmur@gmail.com

El castell de Sant Gervàs

Castell de Sant Gervàs. Foto G. Portabella

Castell de Sant Gervàs. Foto G. Portabella

Aquesta és la ruta més curta de totes tres, i és una proposta circular de 3.10 km, de dificultat tècnica fàcil, i en la que necessitarem per completar-la 1h i 15 minuts sense parades.

La ruta accedeix directament des de Sant Martí de Barcedana fins el Castell entre mig d’un alzinar i murs d’antigues terrasses de conreus. Per continuar, seguim la pista d’accés que passa per la ermita de Sant Gervàs i que seguim de baixada fins a Sant Martí.

El castell és una edificació del segle X-XI que estava formada per una torre defensiva, un recinte emmurallat a més a més d’un poble bastit al seu voltant. Actualment només queda la torre de l’homenatge, una de les torres del recinte i part de la muralla que tancava el recinte.

Podeu descarregar-vos els tracks a la pàgina: http://www.pallarsjussa.net/ca/que-fer/senderisme/cami-de-sant-gervas-des-de-st-miquel-de-la-vall

 

Podeu complementar els tres rutes amb la visita a la vila monumental Àger, objectiu de les operacions militars d’Arnau Mir de Tost que l’any 1047 va ser conquerida definitivament després d’uns quants intents.

Si camineu a l’estiu, cal començar les rutes aviat, ja que la calor del migdia pot ser forta. Portar aigua, protecció solar i barret per protegir-se de la insolació.

Allotjaments Benvinguts

Al voltant de les rutes, teniu els allotjaments de Benvinguts que us oferiran els serveis per poder preparar les rutes amb comoditat.

Hotel Terradets, a Cellers, Mas de Bruquet a Lliminana, Hotel Alegret i l’Alberg del Pallars a Tremp i l’Alberg de Talarn a Talarn. A Àger, teniu la masia Serret.

Per conèixer mes

Castells del Pallars: en el web de Turisme del Pallars Jussà, http://www.pallarsjussa.net/ca/patrimoni-cultural/castells-de-frontera una descripció dels castells del Pallars Jussà.

El lloc web Serr del Montsec http://www.serradelmontsec.com reuneix una gran quantitat d’informació i imatges dels espais relacionats amb aquest massís. Entre ells trobareu la història d’Arnau Mir de Tost i els castells inclosos en aquest article.

Catalunya medieval, gran compilació d’edificis medievals catalans: http://www.catalunyamedieval.es/comarques/?id_cat=39