El món de les orquídies
Orchis Sambucina a la vall de Conangles. Foto J. Mira

El món de les orquídies

Les orquídies són unes petites plantes sorprenentment delicades i curioses, molt evolucionades i que tenen una relació molt estreta amb els organismes que la pol·linitzen, oferint nèctar o fins i tot imitant la forma dels insectes.

Encara que a les selves tropicals és on es dóna el màxim de diversitat de formes i adaptacions, a les nostres contrades lleidatanes hom pot cercar-les arreu: des dels prats secs i matollars mediterranis, -on ja floreixen a l’inici de la primavera- , fins a als boscos caducifolis i prats alpins del Pirineu, on s’hi poden observar fins ben entrat l’estiu.

Aquestes plantes tenen uns tres diferenciadors comuns: tenen una sola tija sense ramificacions, les fulles són senceres i estan fixades a la tija directament, sense pecíol. La seva flor està formada per 6 tèpals similars als coneguts pètals, però sovint molt acolorits i transformats. Dels 3 tèpals més interns sempre n’hi ha un que es desenvolupa molt més que els altres formant una mena de llavi, aquest rep el nom de label, i destaca per les seves curioses adaptacions.

Entre les espècies mediterrànies que podem trobar a la Plana de Lleida destacar-ne les abelleres del gènere Ophrys. Aquestes es caracteritzen per tenir amb un label que imita la forma i colors d’un insecte femella. Un cas molt interessant és el de l’abellera mel·lífera que sincronitza la seva floració just al moment que eclosionen els ous de la seva abella pol·linitzadora.

Una segon grup d’orquídies molt estesa a les nostres muntanyes Prepirinenques són les del gènere Orchis, amb flors de color blanc rosat o porpra, normalment amb diversos ornaments: estries, puntuacions, etc., que són senyals de nèctar per als insectes que les visiten. A les mulleres de muntanya és molt freqüent trobar-hi l’orquis maculat o latifoli que presenta unes fulles amb vistoses taques o màcules negres.

Passejant per camins de muntanya i marges de boscos humits és fàcil trobar-hi altres fràgils orquídies de flors relativament grans i d’un color blanc pur, aquest seria el cas del curraià i les platantheres. Per altra banda si passegeu pels prats de l’alta muntanya del Pirineu de Lleida, a partir del mes de juny hi sovintegen les petites nigritel.les, denominada així pel seu color vermell fosc gairebé negrós, i caracteritzada per la seva flaire a vainilla. Val la pena ajupir-se per ensumar-la!

Finalment comentar que pràcticament totes les orquídies es troben protegides i està prohibida la seva recol·lecció degut a la seva fragilitat com a grup taxonòmic. Per altra banda en trobar-les ens atraparà la seva exquisidesa de formes i colors, i no podrem deixar de fotografiar-les per tal d’immortalitzar-les. Bon safari botànic!

Els allotjaments d Benvinguts són la base perfecta per les teves exploracions i et poden ajudar a extreure el millor de les recerques pel territori. Consulta el llistat a la pàgina d’allotjaments.

Enllaços per conèixer més:

Web del Grup Orquidològic de Catalunya, http://www.ophrys.cat/index.html on es troba una ingent quantitat d’informació sobre aquest grup de plantes, publicacions, calendari de floració, herbari virtual, pol·linitzadors, etc.

Per una lectura ràpida, tens la pàgina de la wikipedia:  https://ca.wikipedia.org/wiki/Orqu%C3%ADdia

Text adaptat per Gonçal Portabella a partir de Judith Mira