Caminant pel romànic de la Vall de Boí
Taüll. Foto G. Portabella

Caminant pel romànic de la Vall de Boí

A l’època medieval, ja ben entrat en el primer mil·lenni i al llarg dels s dos següents segles, l’XI i el XII, les valls pirinenques viuen una prosperitat social, demogràfica i econòmica que es reflectirà en el creixement dels pobles i en la riquesa arquitectònica de molts edificis. Per decisió expressa dels seus patrocinadors i pel paper dins aquestes societats, es voldrà que les esglésies mostrin la seva importància: els edificis han de ser més grans que els anterior, més bells,  amb major decoració i amb millors elements artístics en el seu interior.

Això és comú per al que anomenem la Catalunya Vella, però el que destaca a la Vall de Boí és la quantitat i la unitat de les diferents esglésies que es van construir.

El conjunt romànic està format per nou esglésies, las de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill la Vall, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat de Durro, Santa Maria de Cardet, l’Assumpció de Cóll i l’ermita de Sant Quirc de Durro. Van ser construïdes entre els segles XI i XII, seguint l’estil Llombard, provinent del nord d’Iitalia i es caracteritzen pel treball de la pedra, els esvelts campanars i la decoració dels petits arcs cecs que decoren el fris dels edificis.

Però la història d’aquests edificis i les obres que alberguen no es concentra únicament en el moment constructiu. Emmarcat dins el Romanticisme, la Renaixença va significar l’interès per la Catalunya Medieval i el redescobriment d’una part del país que havia quedat oblidada. La feina realitzada en la  “Missió arquelògico-jurídica a la ratlla d’Aragó” realitzada l’any 1907 per membres de l’Institut d’Estudis Catalans servirà de base per a la catalogació del romànica Català i per conscienciar la societat del seu valor arquitectònic.

El 1919, davant del perill que planava sobre aquest patrimoni es van organitzar  les campanyes d’arrencada i trasllat al Museu d’Art i Arqueologia de Catalunya, a la Ciutadella. Actualment les pintures i escultures es troben al Museu Nacional d’Art de Catalunya, a Montjuïc.

L’any 2000, aquest conjunt arquitectònic van ser inscrites a la llista del Patrimoni Mundial pel bon estat de conservació, per la seva unitat i pel valor simbòlic que aquestes esglésies van jugar en la societat rural catalana medieval.

A la vall disposa d’una xarxa de camins ben abalisats molt densa i que ens permet connectar a peu varies esglésies. Tenim el mapa dels camins a la pàgina http://www.vallboi.cat/ca/senderisme-0 on les rutes estan classificades en funció de la dificultat i durada.

Rutes de senderisme pel romànic de la Vall de Boí

Per a organitzar les rutes lineals, tenim varies opcions de transport: de dilluns a divendres laborables hi ha un autobús que surt del Pla de l’Ermita a les 8.20 cal al Pont de Suert i a les 15.05h torna cap al Pla de l’Ermita. Del 21 de juny al 30 de setembre, afegeix dues opcions més en els dos sentits. Podeu consultar els horaris a: http://www.vallboi.cat/ca/com-arribar 

Us proposem un circuit de dificultat física moderada, pels principals pobles de la vall connectant diferents rutes que juntes formen un circuit i que també permet definir el punt d’inici deu sigui més convenient. Encara que aquest circuit es pot fer en qualsevol direcció, a nosaltres ens agrada caminar-ho en el sentit de les busques del rellotge.

La distància total de la ruta és de 14.20 km i un ascens acumulat de 1168 metres.

Els trams que formen aquesta volta pel centre de la Vall de Boí són:

–          Boí a Durro. Distància: 3,40 km Desnivell: 120 m Durada: 1h 30’

–          Durro a Barruera. Distància: 2,40 km Desnivell: 275 m Durada: 1h 30’

–          Barruera a Erill la Vall. Distància: 4,10 km Desnivell: 155 m Durada: 1h 45’

–          Erill la Vall a Taüll. Distància: 2,98 km Desnivell: 155 m Durada: 1h 45’ Aquesta ruta es fa combinant primer el camí de Caldes de Boí i posteriorment el Camí de Llanceros, que puja directament a Taüll.

–          Taüll a Boí. Distància: 1,10 km Desnivell: 110 m Durada: 40’

 

Si el que volem és fer alguna excursió més llarga, us proposem una que està molt relacionada amb la protecció del romànica i és l’ascensió al Port de Rus, el camí per el que van sortir les pintures arrencades de Santa Maria de Taüll cap a la Vallfosca i posteriorment a Barcelona.

La ruta, que segueix el GR 11.20 des del Pla de l’Ermita, recorre una distància d’11,60 km d’anada i tornada, i fora els 1000 metres de desnivell que supera, la ruta no presenta dificultat tècnica. Per fer-ho, ens cal seguir el GR 11.20 des del Pla de l’Ermita

I si el que voleu és conèixer amb profunditat el romànic i el territori que el connecta, temin les opcions del Romànic amb Botes: http://www.vallboi.cat/ca/propostes/field_tipus_activitat/senderisme-interpretatiu-160

Per a la vostra estada, Benvinguts disposa a la Vall dels allotjaments Hotel Fontdevila  a Boi, els  Apartaments la Peguera a l’entrada del Parc Nacional, Casa Hortal a Barruera, l’Hotel Balneari de Caldes de Boi i a l’entrada de la vall, l’Hotel Cotori  al Pont de Suert  i Casa del Batlle  a Sarroqueta,

 

Per conèixer més del romànica de la Vall de Boí

La pàgina de turisme de del Patronat de la Vall de Boí, on hi ha molta informació del territori, de les rutes de senderisme i ciclisme, les propostes organitzades per anar amb guia així com de la oferta turística de la vall: http://www.vallboi.cat

El web del Centre del Romànic del a Vall de Boí inclou informació sobre els edificis, les tècniques i estils així com també gestionen les visites a les esglésies:  http://www.centreromanic.com