Caminant i pedalant al voltant de Tremp
Palau de Noguera i Vilamitjana des de Claret, Pallars Jussà. Foto G. Portabella

Caminant i pedalant al voltant de Tremp

Amplitud d’horitzons i paisatge suau sembla una cosa difícil de trobar als Prepirineus, però en canvi ho trobem amb facilitat als voltants de Tremp. Aquest grup de propostes per caminar o pedalar pels seus voltants comprovareu que això existeix i on estem segurs que descobrireu uns espais únics.  Aquesta població ocupa un lloc central en una ampla conca i on la situació al costat del riu de la Noguera Pallaresa el confereix unes característiques úniques.

Aquest article continua amb les propostes al voltant de les capitals comarcal. Altres articles similars són: Els secans de la Noguera, pel voltants de Balaguer, En bicicleta pels secans de l’Urgell, de Tàrrega a Guimerà, El vinyet de Solsona, panoràmiques dels Prepirineus

Declarada ciutat l’any 1884, Tremp conserva el centre històric amb l’estructura de la població emmurallada que dominava aquesta àmplia vall i que domina la conca de Tremp regada per la Noguera Pallaresa al bell mig dels Prepirineus.

La història de Tremp està íntimament relacionada amb la seva posició estratègica, que es veurà accentuada en els diferents confrontaments armats que ha sofert el nostre territori, com són la Guerra del Francès i les Guerres Carlines.  La població a finals del segle XIX era d’uns 2.497 habitants però disminuí fins els 1.937 habitants a inicis del segle XX pel despoblament causat per la plaga de la fil·loxera. La construcció de la presa de Sant Antoni per la Canandenca va significar una revifalla tant econòmica com demogràfica, superant l’any 1920 els 2115 habitants.

Aquesta ciutat és la que us proposem visitar després de fer les activitat. Podeu visitar el centre històric on encara es conserven tres de les torres del recinte emmurallat, la Basílica de Nostre Senyora de Valldeflors, d’origen medieval i on l’actual temple correspon al segle XVII i la Rambla del Doctor Pearson. Si voleu conèixer més, us recomanem visitar el web de l’ajuntament de Tremp: http://www.ajuntamentdetremp.cat/ca/coneixer-tremp. En una de les antigues torres de la muralla està ubicat l’Epicentre, el Centre de visitants del Pallars on trobem exposicions dedicades al patrimoni natural i cultural del Pallars. Podeu consultar els horaris a http://www.pallarsjussa.net/ca/epicentre

Rutes:

Un parells de passejades circulars ens porten als dos costat de la riba de la Noguera Pallaresa, la del Camí del Pla de Palau, de 4.60 km. a la riba oest i la del Camí dels Arenys de 4.60 km. per la riba est, i que comença o acaba a Vilamitjana.

Totes dues rutes són itineraris aptes per a tot els públics i que mitjançant una passera peatonal es poden connectar entre ells. Aquesta proposta és uan de les moltes opcions per connectar-les: https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=9553092

Senderisme:

La ruta lineal de 8.90 km de Temp a Talarn i a les comportes del Pantà de Sant Antoni

https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=16853084

La ruta circular de 15.30 km de Tremp- Claret – Puigmaçana  i retorn a Tremp ens permet gaudir de les panoràmiques de la població de Tremp, la part central de la Noguera Pallaresa i les muntanyes dels Nerets i Sant Corneli així com també la Conca de Dellà. Aquesta ruta també és apte per a fer amb la BTT.

Podeu descarregar el trek a https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=2643559

Btt:

Us proposem una ruta lineal de 34.56 km, que connecta les poblacions de Tremp i la Pobla de Segur vorejant el Pantà de Sant Antoni. https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=7078946 Aquest és una de les làmines d’aigua més gran de Catalunya i el recorregut és un conjunt de paisatges mediterranis d’interior.

Aquesta ruta, creada per l’usuaria Joana Tremp, connecta Tremp amb les rutes 6, 1 i 2 del centre Btt de la Pobla, per ho que només està senyalitzada aproximadament els  primers 2/3  del recorregut.

Per anar a l’inici del a ruta podem utilitzar el tren de la Pobla que passa per Tremp en direcció a la Pobla a les 9.20 hores.  http://lleidalapobla.fgc.cat/

Al voltant de Tremp teniu els allotjaments de Benvinguts: l’hotel Alegret, al centre de Tremp i l’Alberg del Pallars, , l’Alberg de Talarn a Talarn, l’hotel Terradets, a Cellers, la Fonda Fasersia, a la Pobla de Segur i el Portal de la Irene i Casa Churchil a Claverol, que son la base ideal per fer les activitats de senderisme i cicloturisme.