El Camí de Sant Jaume del Segre
El Baridà des de Bar. Foto G. Portabella

El Camí de Sant Jaume del Segre

Tots els camins porten a Roma, i a Europa el destí de molts pelegrins és Santiago de Compostela, o Sant Jaume de Galicia en la versió catalana. Les comarques de Lleida tenen dos branques del camí que porta a Sant Jaume: la Ruta del Segre i la ruta de la Catalunya central.

Aquest article el dediquem a la ruta del Segre que aprofita la vall de la Cerdanya per travessar els Pirineus i seguint el curs del riu Segre, dirigir-se  la plana de ponent per connectar amb la ruta de la Catalunya Central. Aquesta era la ruta que seguien els pelegrins provinents del Centre d’Europa, nord d’Itàlia o la Provença que aprofitaven els passos catalans per dirigir-se cap a l’Ebre que remuntaven per trobar la ruta francesa a Puente de la Reina.

El bisbe Ermengol d’Urgell fou el personatge que a l’any 1034 va manifestar l’interès per anar a Sant Jaume de Galicia i alhora va treballar per possibilitar el pas dels pelegrins per aquestes terres, arranjant camins i construint ponts. Aquest interès per facilitar el pas al llarg del Segre es tradueix que en la reforma – ampliació de la catedral de la Seu, el bisbe Ermengol va fer dedicar un nou altar a San Jaume. Dissortadament, el bisbe Ermengol va morir treballant en les obres del Pont de Bar.

La part del Camí de Sant Jaume pel Segre que us recomanem aquí és el tram entre Puigcerdà i la Seu d’Urgell, utilitzant allotjaments de Benvinguts per a fer-hi nit. Aquest itinerari té tres parts diferenciades: en primer lloc creua la plana cerdana, entra en l’estret del Baridà i finalment desemboca en l’Urgellet, la plana que presideix la Seu d’Urgell. Tot aquest camí està senyalitzat amb banderoles blaves, que es corresponen a la senyalització del camí de Sant Jaume.

Tot i que aquesta ruta es pot fer a peu i en bicicleta, utilitzar la BTT és la que us permet fer distàncies més llargues i utilitzar els allotjaments de Benvinguts que trobem en ruta, dividint el recorregut entre Llivia i la Seu d’Urgell en dues o més etapes. Els allotjaments propers a la Cerdanya són: Hostal d’Éller, a Éller, Hotel Muntanya&Spa de Prullans, Cal Calsot  a Montellà, a la Seu d’Urgell hi ha l’hotel Nice i l’hotel Andria; el Càmping Gran Sol a Montferrer.

Per arribar al punt d’inici es pot fer en cotxe o en tren fins a Puigcerdà i al final del recorregut, a la Seu d’Urgell, podeu tornar al punt d’inici amb l’autobús o si veniu de l’àrea metropolitana, tornar-hi directament.

Per ajudar a planificar els teus desplaçaments en transport públic pots utilitzar la pàgina de mobilitat de la Generalitat de Catalunya: http://mobilitat.gencat.cat/ca/serveis/com_hi_vaig_amb_transport_public/  Tingueu present que en autobús, les bicicletes han d’anar en una funda i que es pot limitar el nombre de bicicletes que es porten en cada autobús. Podeu consultar les condicions  la pàgina web de l’operador de transports: SA Alsina Graells de Auto Transportes,  https://www.alsa.es/nuestros-destinos/regionales/cataluna telèfon: 902422242