En bicicleta pels castells de frontera del Sió
Castell de les Pallargues. Foto G. Portabella

En bicicleta pels castells de frontera del Sió

Per protegir i assegurar els territoris aconseguits amb l’avanç cristià cap a ponent, a cavall entre els anys 980 i el 1050, es van bastir un conjunt de castells i petites viles al llarg del curs del riu Sió, que neix a l’altiplà de la Segarra i que un segle més tard van permetre als exercits cristians avançar cap a potent i conquerir Balaguer l’any 1117 i Lleida el 1149.

Les propostes d’aquest article es centren en la zona de contacte entre els costers de la Segarra, els últims estreps de l’altiplà i els Plans de Sió format per les suaus ondulacions i que ens assenyalen l’entrada a la conca central.

La primavera i la tardor són dues èpoques en les que és recomanable recórrer aquestes dues zones ja que el contrast entre els elements vegetals és màxima. Totes dues zones comparteixen el fet de ser zones de secà, dominades pels cereals, blat i ordi però la morfologia de cada una l’hi dona un caràcter diferenciat. La capçalera del Sió s’articula en una vall principal i d’altres tributàries on al fons de les valls trobem camps de cereals combinat amb retalls d’alzinars a les parts altes. Aquest mosaic es va homogeneïtzant a mesura que avancem cap a ponent, concentrant els boscos a les parts més costerudes. Són aquests dos components els responsables dels canvis de color del paisatge. Al color verd fosc dels alzinars o garrigues contrasta el verd clar i brillant del cereal que a mesura que creix es va enfosquint fins als mes de maig quan els colors daurats prenen el relleu. La colza, els pèsols i altres flors silvestres posen notes de color, groc, blanc i vermell respectivament.

L’estiu els canvis de colors s’estabilitzen, dominats pel groc del cereal i que roman fins a la tardor.  L’arribada de les primeres pluges de tardor marca la preparació dels camps, moment en què el marró de les terra llaurades dominaran els colors del territori.

Dins aquest paisatge agrícoles es succeeixen els castells i pobles, en general aturonats i que es corresponen als edificis dels segles XII i XIII, època creixement econòmic i social. Entre aquest castells majoritàriament de propietat privada, n’hi ha alguns que es poden visitar.  Us recomanem programar el vostre itinerari per coincidir l’arribada amb l’inici del es visites guiades, única manera de poder visitar el seu interior. Podeu consultar els horaris a la pàgina web del consell comarcal de la Segarra: http://www.lasegarra.org/Castells-Visitables-Interiors-De-La-Segarra-67.html.

És recomanables poder visitar el castell de Concabella, Centre d’Interpretació dels Castells del Sió a Concabella, obert els dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14h. Altres castells que podem visitar al llarg del nostre recorregut són les Pallargues, les Sitges o  Florejacs. Fora de les visites establertes els caps de setmana, podrem reservar una visita al tel. 973 40 20 45 de www.castellsdelleida.com

Enllaços:

Altres rutes per fer en bicicleta BTT i que ens permetrà circular còmodament per les pistes que connecten els castells

Ruta de Btt  de 64 km,   pels Castells del Sió https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=6944830 de Rcreus

Ruta de Btt  de 30 km,  Castells de la Segarra. https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=128397  de Josep Canamasas

ENP Plans de Sió Ruta ornitològica, naturalista i històrica: https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=14573708

Castells de la Segarra BTT https://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=6508964 de RogerC

Per conèixer més, podeu consultar els enllaços:

La Ruta del Castells del Sió: http://www.lleidatur.com/Turisme/Visita/La-Ruta-del-Castells-del-Sio/399.aspx i la Ruta dels castells de la Segarra: http://www.lasegarra.org/Ruta-Dels-Castells-Del-Si%C3%B3-46.html del Consell Comarcal de la Segarra.