Arbres monumentals dels Pirineus i les Terres de Lleida
Pi de Viladric. Sant Climenç, Solsonès. Foto G. Portabella

Arbres monumentals dels Pirineus i les Terres de Lleida

Més enllà de la funció ecològica, els arbres monumentals són un cas curiós de la protecció de la natura, on aquests elements individuals resten protegits per la seva singularitat i significació que tenen per als humans.  Els Pirineus i les Terres de Lleida inclouen una gran part d’aquests arbres i ara que per assolir cims es comença a necessitar ajudes tècniques la visita als arbres monumentals és  l’excusa perfecta per a fer excursions pel territori.

Els arbres han tingut per a totes les cultures un valor simbòlic molt ampli: de pau, guaridors, religiós, etc. Durant molt de temps la funció econòmica de l’aprofitament  dels arbres, tant si és per llenya com per fusta,  ha estat molt important per l’economia agrària catalana.

És per això que gran part dels boscos per on caminem són en general boscos joves que havien estat molt explotats i que d’ençà dels anys 60 del segle passat en els que es redueix la pressió, actualment s’estan recuperant.  La comparació d’imatges d’inicis del segle XX o la cartografia aèria del 1958 amb les actuals ens il·lustren l’abast d’aquest canvi.

Tot i l’aprofitament forestal generalitzat, al voltant d’algunes masies, d’ermites o altres indrets molt significats, s’han conservat  els arbres que ara s’inclouen dins el catàleg d’arbres monumentals. La primera mesura de protecció data de l’any 1987, amb al protecció dels primers exemplars i dos decrets més complementen els sistema de protecció dels arbres. Actualment a Catalunya tenim 250 arbres monumentals i 3 arbredes, figura establerta l’any 1989.

Pantalla de l'App Arbres Monumentals.

Pantalla de l’App Arbres Monumentals.

Per a localitzar-los i al mateix temps trobar les rutes de senderisme o de cicloturisme properes podem utilitzar una aplicació per a dispositius Android molt útil: Arbres Monumentals a Catalunya.

Aquesta aplicació permet fer cerques mitjançant un llistat o bé pel mapa i portar el registre d’arbres que hem visitat. A partir d’aquest llistat podem guardar els nostres preferits i cercar-los posteriorment. Per a cada arbre, existeix una fitxa amb les seves característiques, la fitxa tècnica, la localització i una imatge.

Però una de les funcions que fa aquesta App molt útil és la possibilitat de cercar rutes properes. Prement el botó corresponent s’obre la pàgina de Wikiloc amb els resultats.

Allotjaments especialitzats per a senderistes i cicloturistes

A Lleida disposem d’un gran nombre d’arbres monumentals i a prop existeixen allotjaments que s’han especialitzat en facilitar les excursions a peu o en bicicleta.

 

Per saber-ne més

Les pàgines del Parca Naturals de Catalunya del Departament  inclou una secció dedicada als arbres monumentals i on es poden trobar les fitxes de tots els arbres protegits.

http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/coneixeu-nos/arbres-monumentals/am_introduccio/

http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/detalls/Article/Arbres-monumentals

La pàgina de la wikipedia manté un llistat molt exhaustiu dels arbres monumentals agrupats per comarques.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_d%27arbres_monumentals_de_Catalunya